Is hypnose veilig?
Hypnose
Hypnotherapie krijgt de laatste jaren steeds meer erkenning als volwaardige therapie voor veel verschillende klachten. Veel klachten die in eerste instantie fysiek lijken, hebben een psychosomatische (mentale) oorsprong. Wist je bijvoorbeeld dat 70 ziekenhuizen in Nederland hypnotherapie succesvol inzetten bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? Maar wat is hypnose eigenlijk?
Eigenlijk ben je meerdere keren per dag wel in een soort ‘hypnose’ zonder dat je het zelf door hebt. Bijvoorbeeld wanneer je ‘op de automatische piloot’ en volledig in gedachten verzonken van je werk naar huis rijdt. Of wanneer je een zielige film aan het kijken bent en ineens stromen de tranen over je wangen. Als je er bewust over nadenkt dan weet je heus wel dat je naar acteurs zit te kijken, maar jouw lichaam reageert met echte emoties. Dat komt omdat jouw brein geen onderscheid maakt tussen ‘feit’ en ‘fictie’. Ook dat wat zich uitsluitend in jouw gedachtenwereld en gevoelswereld afspeelt is voor jouw brein net zo echt en geeft een lichamelijke reaktie. Terwijl je die film kijkt ben je eigenlijk ook in een licht hypnotische toestand.
Mengeling van ontspanning en focus
Hypnose is een heel natuurlijk proces. Het is een mengeling van ontspanning en focus. Hierdoor komt je brein in een staat waarin je makkelijker leert. Dit maakt het makkelijker om positieve veranderingen te maken op gebied van je gedachten, emoties en gevoelens. Je hersenactiviteit vertraagt sterk als je in hypnose bent en dat maakt het makkelijker om contact te maken met je onbewuste. In je onbewuste ligt de sleutel voor veranderingen want daar stelt je geest zich open voor nieuwe prikkels, suggesties en ideeën.
Hypnose wordt ook steeds vaker ingezet bij succesvol stoppen met roken of succesvol afvallen met behulp van een virtuele maagband.
Is hypnose gevaarlijk?
Hypnose is niet gevaarlijk. Het is een volkomen natuurlijke staat en bestaat al zo lang als het menselijk brein.
Een hypnotherapeut bezit geen magische krachten en is ook niet paranormaal begaafd. Iedereen kan hypnose technieken leren. Het is ook mogelijk om jezelf in hypnose te brengen.
Tijdens de hypnose krijgt de cliënt alles mee wat er gebeurt en heeft altijd zelf de controle. De hypnotherapeut begeleidt het proces dat de cliënt graag wil veranderen. Er is gewoon een gesprek mogelijk tijdens de hypnose en de cliënt weet na afloop gewoon wat er is gebeurd.
Sommige mensen zijn bang dat ze niet meer uit de hypnotische staat komen. Ook bepaalt de cliënt zelf. De hypnotherapeut begeleid de cliënt altijd weer terug aan het einde van een sessie.
Wat is het verschil tussen hypnose en hypnotherapie?
Hypnose is de (natuurlijke) staat van zijn waarin je gebracht wordt tijdens een hypnotherapie sessie. In deze staat is je brein zo ontspannen dat het meer gefocust is een gevoelig is voor het aannemen van positieve suggesties.
Hypnotherapie is de therapeutische behandelwijze die gebruik maakt van hypnose om cliënten te helpen om hun probleem op te lossen.
Wat is er nog meer mogelijk?
Ben je op zoek naar rust in je hoofd en in je lijf? Wil je bijvoorbeeld gewicht verliezen of stoppen met roken? Loop je rond met gevoelens van angst of ervaar je slapeloosheid? Zou je graag wat steviger in je schoenen willen staan, stress willen loslaten of je zelfbeeld en zelfvertrouwen willen versterken?
Wil jij ervaren welke krachtige veranderingen jij kan doormaken met behulp van hypnotherapie? Ben jij bereid de verantwoording te nemen voor het oplossen van jouw probleem? Dan gaan we samen aan de slag. Gun het jezelf om jouw innerlijke engel de vleugels te laten uitslaan. Het leven is zoveel mooier als je je vrij voelt!
Ik geef 1 op 1 hypnotherapie zowel live in mijn praktijk sessies als online via videobellen. Beide vormen zijn even effectief. Laten we even overleggen wat voor jou het fijnste werkt!
Hier vind je informatie over mijn werkwijze en tarieven.