Waarom zou je willen stoppen met het eten van geraffineerde suikers? Suiker maakt je leven toch net een stukje zoeter! Je werkt hard en hebt een druk bestaan. Daarom mag je jezelf toch wel af en toe verwennen met wat lekkers? In dit artikel lees je wat suiker doet in je lichaam en waarom je suiker liever wilt vermijden.
Help, ik ben suikerverslaafd!
Ben jij ook een doorgewinterde zoetekauw met een hardnekkige suikerverslaving? Heb je regelmatig last van beverigheid als je trek krijgt? Alweer snel na een maaltijd trek? Neem je veel tussendoortjes omdat je het anders ‘niet redt’ tot de volgende maaltijd? Herkenbaar verhaal! Zelf was ik jarenlang te dik, moe en veel te gestresst. Na de lunch kwam dan vaak de man met de hamer, en kon ik soms nauwelijks mijn ogen open houden, zó moe voelde ik me dan.
Wist je dat in alle bewerkte voedingsmiddelen suiker zit? Ik wist dat niet namelijk. Althans, niet echt. Veel mensen denken dat ze gezond eten met een bakje yoghurt met fruit en cruesli als ontbijt. Voor de lunch een bruine boterham met kaas en een glas drinkyoghurt. En als diner een wereldgerecht uit een handig pak. Wat verse groenten erbij en klaar. Niet gek, want in de supermarkt en in reclames laat men je graag geloven dat dit inderdaad in een gezond eetpatroon past.
Weerloze zoetekauw
Van nature vraagt ons lichaam om zoet, zout en vet. De brein programmering van de moderne mens is nog voor 99% hetzelfde als die van de oermens. In de oertijd was voedsel schaars. De oermens was afhankelijk van de beschikbare voeding per seizoen. Fruit voorzag in de suikerbehoefte en was alleen in de zomer voorradig. De oermens is daarom geprogrammeerd met een voorkeur voor zoet. Zodat zij een interne voorraad aanleggen voor de seizoenen waarin suiker schaars zou zijn. Ons lichaam is wel bestand tegen schaarste maar niet tegen overvloed. In ons huidige leven is alle voeding het hele jaar voorradig. Het is daarom lastig dat je geprogrammeerd bent met een voorkeur voor zoet, zout en vet. Er is nu geen enkele noodzaak meer om daar voorraden van aan te leggen in je lichaam. De voedingsindustrie weet dit ook en maakt daar handig gebruik van. Je zou kunnen zeggen dat je natuurlijke instincten in de huidige maatschappij juist tegen je werken.
Ik had dus overgewicht. Maar ik zat me nou ook weer niet elke avond vol te eten aan zakken chips of repen chocolade. Daarom dacht ik dat het bij mij wel meeviel. Een vriendin ging om gezondheidsredenen suikervrij en veganistisch eten. “Maar wat eet je dan nog wel?” vroeg ik haar. Blijkbaar was er nog genoeg wat je dan wel kon eten. Toen nog vond ik het een hoop gedoe en kon ik het niet goed overzien. Toch ben ik me vanaf dat moment zelf ook steeds meer in (de gevolgen van) voeding voor je gezondheid gaan verdiepen.
Lees ook: Vegan eten? Wat eet je dan wél?
Ons lichaam is behoorlijk flexibel en kan het eten van ongezonde voeding en grote hoeveelheden suiker misschien een hele tijd verdragen. Bedenk dan dat talloze wetenschappelijke onderzoeken de relatie tussen voeding en het ontstaan van chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten hebben aangetoond. Wist je dat tumorcellen zich voeden met suiker? Suiker eten verzwakt bovendien je immuunsysteem. Hetzelfde immuunsysteem dat je lichaam nou juist beschermt tegen de invloed van o.a. virussen.
De vraag is daarom: wil jij je immuunsysteem, je energieniveau en je algehele gezondheid verzwakken door het (blijven) eten van suiker?
Hoe kan ik stoppen met suiker eten?
Wil jij ook je gezondheid verbeteren en suikervrij gaan eten? De volgende tips helpen je op weg.
- Kook je nu je maaltijden met pakjes en zakjes? Stoppen met pakjes en zakjes is echt je eerste quick win als je suikervrij wilt gaan eten. Kijk maar eens kritisch naar de lijst van ingrediënten op je wereldgerecht of je zakje nasi mix. Wedden dat je daar suiker en een aantal E-nummers vindt?
- Drink je regelmatig frisdrank en vruchtensappen? Je kan daarom een grote winst behalen als je die direct inruilt voor water of thee. Wist je dat in 1 glas appelsap al gauw 5 suikerklontjes zitten? Je glas water kan je prima opleuken met een schijfje citroen, gember of een aardbei erin. Weten hoeveel suiker in een bepaald product zit? Bekijk dan dit artikel van het Diabetesfonds eens.
- Eet je regelmatig (niet volkoren) brood, pasta, rijst en aardappelen? Producten die van wit meel gemaakt zijn bevatten veel suikers en weinig voedingsstoffen. Bruin brood is vaak niet veel gezonder dan wit brood, want bruin brood is niet automatisch ook volkoren brood. Door mout kan een brood wel een bruinere kleurt krijgen, maar dat maakt het nog geen gezonde(re) boterham, helaas.
- Een open deur natuurlijk. Maar als je regelmatig koek, snoep en chocolade eet dan is het laten staan daarvan direct een groot kado voor je gezondheid.
Vraag je af bij alles wat je eet “Ben ik mijn lichaam aan het vullen of aan het voeden?” Wanneer je je lichaam vult -met ongezonde voeding- dan heb je wellicht (voor een tijdje) een verzadigd of vol gevoel, maar je hebt je lichaam dan niet voorzien van de nodige brandstoffen om goed te kunnen functioneren.
“Ben je jouw lichaam aan het vullen of voeden?”
Hoe begin ik met suikervrij eten?
Wil je aan de gang met suikervrij eten? Dan kan je vast wel wat inspiratie gebruiken om je op weg te helpen! Hieronder vind je mijn Pinterest bord ‘Healthful troepvrij eten’ waarop je heerlijke recepten vindt die je zonder suiker, pakjes en zakjes kan klaarmaken.
Als je net begint met suikervrij eten, dan kan het best zijn dat je eerst wat afkickverschijnselen krijgt. De eerste 3 weken had ik zelf bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn. Sommige mensen zullen dat vervelend vinden, voor anderen geldt misschien dat ze dit juist wel fijn vinden. Net zoals het ook best fijn kan zijn om spierpijn te hebben na een goede workout. Dan voel je tenminste dat je iets gedaan hebt! Krijg jij ook hoofdpijn als je stopt met suiker? Dan is dat waarschijnlijk een signaal dat je echt aan het afkicken bent. En dat je dus, misschien zelfs zonder dat je het wist, suiker verslaafd was.
Val ik af als ik suikervrij ga eten?
Als je stopt met suiker eten, hoeft het niet (meteen) zo te zijn dat de kilo’s er vanaf vliegen. Misschien is daar nog meer voor nodig. Zie het suikervrij eten vooral als een investering op langere termijn. Een investering die zich dubbel en dwars gaat terugbetalen! Het is natuurlijk prima om suikervrij eten stap voor stap aan te pakken en niet meteen cold turkey je hele leefstijl om te gooien. Geleidelijk aan nieuwe gewoonten in je leefstijl integreren heeft een grotere kans op blijvende verandering. Als je alles op motivatie en wilskracht doet, loop je grote kans dat je het niet volhoudt. Veranderen van gewoonten is niet makkelijk, omdat wij mensen nou eenmaal gewoontedieren zijn.
Lees ook: Succesvol afvallen met hulp van je onbewuste
Wat moet ik onthouden over suikervrij eten?
- Jouw ‘after lunch dips’ zijn verleden tijd als je stopt met suiker eten. Wanneer je suikervrije voeding gaat eten die je lichaam voedt dan ervaar je een verzadigd gevoel. Je bloedsuikerspiegel wordt stabieler waardoor je geen, of een heel stuk minder, snack attacks ervaart.
- Wanneer je kookt zonder pakjes en zakjes -en zelf je voeding bereidt dus weet wat erin gaat- dan zal je een stuk minder chemische troep binnen krijgen. En dat draagt veel bij aan een gezond lichaam. Wist je dat brein aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Parkinson in verband gebracht zijn met de opslag van gifstoffen in het lichaam?
- Misschien moet je even wennen, maar het maken en eten van je eigen, suikervrije lekkernijen en baksels is behalve lekker ook leuk! Wie wil er nou niet schuldgevoel vrij genieten 😉 En je zal ervaren dat het maken ervan veel minder tijd kost dan je nu misschien denkt.
- Als je ook gewicht wilt verliezen dan heb je met suikervrij eten alvast een heel belangrijke stap gemaakt. De volgende stap die je kan nemen is je algehele voedingspatroon nog eens kritisch bekijken. Waar valt nog winst te behalen? Persoonlijk heeft het plaatsen van een virtuele maagband mij ook heel veel opgeleverd. En niet alleen op gebied van kilo’s afvallen!
En nu?
Wil je meer concrete stappen zetten om suikervrij te gaan eten? Dan heb ik nog een paar tips voor je.
- Bouw je gebruik van suiker eerst af als je niet cold turkey wilt stoppen met suiker. Begin bijvoorbeeld met van 2 scheppen suiker in je koffie of thee, naar 1 schep te gaan. Dan naar een halve schep en dan zonder. Suiker is een gewenning waar je echt vanaf kan komen!
- Afkicken van suiker, is ook afkicken van zoete smaken. Vervang daarom niet al je suiker door zoete (natuurlijke) alternatieven zoals dadels, appelstroop en honing. Kick eerst echt af van de drang naar zoet voordat je weer langzaam zoete smaken toevoegt aan je recepten.
- Zoetstoffen zoals aspartaam, sacharine, xylitol, sorbitol en sucralose dragen niet bij aan je gezondheid, laat die dus staan.
- Veel water drinken helpt! Een gevoel dat je ‘honger’ hebt kan ook verward worden met dorst hebben. Trek? Drink dan eerst 2 glazen water achter elkaar en wacht even wat dat met je doet.
- Ook als je afkick hoofdpijn hebt, helpt het om water te drinken zodat je lichaam afvalstoffen goed kan afvoeren.
Lees ook: Afvallen met een virtuele maagband