Succesvol afvallen met hulp van je onbewuste

Weet je dat minstens 95% van je gedrag onbewust plaatsvindt? Je denkt misschien dat je dingen bewust doet, maar in werkelijkheid stuurt je onbewuste -je conditionering- het grootste deel van je gedrag. Interessant, want bij succesvol afvallen blijkt een grote sleutel tot dat succes juist op onbewust niveau te liggen. 

Succesvol afvallen

Heb je wel eens gehoord van een virtuele maagband? Dat is een maagband die zonder operatie, maar onder hypnose ‘geplaatst’ wordt. Op wilskracht een dieet volhouden, kan ook. Voor een tijdje dan. Als je al langer strijdt tegen de kilo’s dan heb je er vast al meerdere geprobeerd. En als jij daar net succesvol mee was als ik, dan ben je waarschijnlijk telkens zwaarder geëindigd dan toen je begon.

Lees ook: Afvallen met een virtuele maagband

Conditionering en succesvol afvallen

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom het eigenlijk zo moeilijk is om gewoonten te doorbreken? Dat komt omdat je conditionering, je ‘automatische piloot’ niet zomaar kan veranderen. Dat staat succesvol afvallen in de weg.

In je hersenen bevindt zich een stofje, dat heet myeline. Myeline is een soort beschermend vetlaagje dat om je zenuwcellen ligt en ervoor zorgt dat prikkels zich sneller door je zenuwstelsel kunnen verplaatsen. Je zenuwbanen controleren jouw handelingen. Hoe meer herhalingen van hetzelfde, hoe dikker het laagje myeline wordt. Hierdoor wordt het signaal steeds sneller en daarmee je handelingen ook. Als je leert zwemmen, heb je eerst kurken nodig om te oefenen. Naarmate je meer oefent, worden de bewegingen meer automatisch en voor je het weet zwem je weg. Zónder kurken. Wat denk je: kan je het zwemmen daarna ooit nog afleren? 

Stemmetje in je hoofd en succesvol afvallen

Ken je dat stemmetje in je hoofd waarmee je voortdurend in gesprek bent? Dat stemmetje dat zegt ‘ach maar het regent, ga nou maar niet hardlopen, straks vat je nog kou’. Of ‘je hebt vandaag al zo hard gewerkt, dan verdien je het wel om vanavond een een patatje te halen’. Succesvol afvallen is niet echt makkelijk als je dat stemmetje telkens hoort.

Dat stemmetje, dat is je ego. En je ego houdt niet van veranderingen. Zelfs niet als ze eigenlijk juist heel goed voor je zijn. Ik heb hierover heel veel geleerd uit het boek ‘Lichter leven’ van Robert Bruggeman. Hierin legt hij in begrijpelijke taal en met goede voorbeelden onder meer uit hoe het ego werkt. En waarom je ego je graag wil houden zoals je bent. Ik kan je dit boek van harte aanraden omdat het je gaat helpen om jezelf beter te begrijpen.

Voor de duidelijkheid: dit boek gaat niet over afvallen. Het gaat over inzicht krijgen in je eigen programmering en de invloed die dat -onbewust- heeft op je dagelijks leven. Het boek geeft je praktische adviezen hoe je jezelf een beter leven kan geven. De inzichten uit dit boek hebben mij -naast de virtuele maagband- erg geholpen om positieve veranderingen door te voeren voor een lichter leven. Letterlijk en figuurlijk.

Lees ook: het boek ‘Lichter leven’ van Robert Bruggeman

Pijn vermijden en genot zoeken

Uit Roberts boek heb ik bijvoorbeeld geleerd dat mensen van nature pijnvermijdend en genot-zoekend zijn. Ons gedrag wordt gedreven door het vermijden van pijn en het zoeken naar genot. Kleine vormen van pijn vermijden is bijvoorbeeld dat je even je benen strekt omdat ze stijf worden van lang in dezelfde houding zitten. Dit doe je waarschijnlijk onbewust. Duidelijker wordt het wanneer een alcoholist niet meer kan functioneren zonder gedronken te hebben. Wanneer beginnen gestopte rokers vaak weer? In tijden van stress.

Je ego wil pijn vermijden. En ik zelf wilde vooral genot zoeken, wat eigenlijk ook een soort pijn vermijden is. Een leerzaam inzicht dat mij ook geholpen heeft om wat meer van een afstand naar mezelf te kunnen kijken. 

Had jij je ooit gerealiseerd dat je onbewuste zo’n grote rol speelt bij veranderen van gewoonten? Heb jij ook gewoonten die je zou willen veranderen? En heb je door dit verhaal nog nieuwe inzichten opgedaan?

Reageren?

Ik vind het superleuk als je een reaktie achterlaat onder dit blog of op een van mijn social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven