Is hypnose veilig?

Hypnose is veilig

Als je niet precies weet wat hypnose is en hoe het werkt, dan kan het zijn dat je een verkeerd en onvolledig beeld van hypnose hebt. Helaas roept het woord ‘hypnose’ bij veel mensen de associatie op met hypnoseshows op tv. Soms lijkt het alsof dat de hypnotiseur controle kan nemen over de ander. Dit is niet het geval. 

Hypnose is een mengeling van focus en ontspanning. In een staat van hypnose kan je sterk focussen op je innerlijke ervaringen. Je brein is in een ontspannen staat maar je krijgt alles mee wat er gebeurt. Wanner je in hypnose bent kan ook gewoon praten en ook vragen beantwoorden. 

Uit hypnose komen

Vraag je je af of je wel weer uit hypnose komt? Maak je geen zorgen, je blijft niet in hypnose ‘hangen’. Onthoud dat jij altijd zelf de controle hebt als je in hypnose bent. Aan het einde van de sessie telt de hypnotherapeut je uit de hypnostische trance. Zou de hypnotherapeut dat niet doen, dan neemt je bewustzijn het zelf weer over en kom je op eigen kracht uit hypnose.

Hypnose of trance

Hypnose wordt ook wel trance genoemd. Een staat van trance ontstaat van nature wanneer je, in ontspanning, helemaal gericht bent op je eigen innerlijke ervaringen. Ken je dat gevoel dat je soms even helemaal ‘in je eigen wereld’ bent? Dan hoor je even niets en niemand om je heen en ga je helemaal op in waar je mee bezig bent. Dat is ook een vorm van lichte trance.

Verkeerd beeld van hypnose

Hypnoseshows op tv zorgen ervoor dat de meeste mensen hypnose alleen maar zien als een geheimzinnig en onverklaarbaar, gevaarlijk gebeuren. Dit is een totaal verkeerd beeld over hypnose. Het lijkt misschien alsof de hypnotiseurt de controle heeft maar dat is niet het geval. Hieronder lees je er meer over.

Showhypnose geeft verkeerd beeld over hypnose

Heb je op tv wel eens een hypnoseshow gezien? Dan is de kans groot dat dit jouw beeld gevormd heeft over hypnose. En dat is jammer, want showhypnose is een vorm van entertainment en heeft helemaal niets te maken met hypnotherapie.

Hypnotherapie is de therapeutische behandelvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van hypnose. 

Bijna iedereen kan in hypnose gaan. Maar dat betekent niet dat iedereen bereid is om gekke dingen te doen op een podium. Dat hangt af van de bereidheid van degene die wordt uitgekozen. Wat je op tv niet ziet, is dat de hypnotiseur voor de show al met het publiek heeft gewerkt. Daardoor heeft hij gezien welke mensen bereid zijn om zijn suggesties makkelijk op te volgen. Overigens is het altijd zo dat als iets tegen iemand zijn overtuigingen, moraal of geloof in gaat het bewustzijn de controle weer overneemt. Hierdoor kan de hypnotiseur niets doen zonder dat degene op het toneel daar innerlijk toestemming voor geeft. Als je iets echt niet wilt, dan gebeurt het ook niet. Daar kan een hypnotiseur ook niets aan veranderen.

Toneelhypnotiseurs maken vaak ook gebruik van het verschijnsel ‘amnesie’. Hierdoor lijkt het alsof mensen na de hypnoseshow niet meer weten wat er precies gebeurd is. Je kan dit vergelijken met wakker worden nadat je gedroomd hebt. Als je net wakker bent dan herinner je de droom nog een beetje maar 5 minuten later ben je vergeten wat je gedroomd had. Door hiervan gebruik te maken lijkt de hypnoseshow nog geheimzinniger, wat weer goed is voor de kijkcijfers. 

Is hypnose veilig

Is hypnose gevaarlijk?

Hypnose is een volledig natuurlijke staat en bestaat al zo lang als de menselijke geest. Er is niks geheimzinnigs of onverklaarbaars aan.

Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie. Hypnotherapie bestaat uit een combinatie van technieken zoals NLP, mindfulness, visualisatie en regressie. Tijdens de hypnotherapie wordt de cliënt in hypnose gebracht. Je onbewuste is de plek in het brein waar je effectief veranderingen kan maken. In hypnose maak je makkelijker contact met je onbewuste. 

Iedereen kan hypnotherapie technieken leren. Een hypnotherapeut is niet helderziend, bezit geen magische krachten en is ook niet paranormaal begaafd. 

Wat is er nog meer mogelijk?

Ben je op zoek naar rust in je hoofd en in je lijf? Wil je bijvoorbeeld gewicht verliezen of stoppen met roken? Loop je rond met gevoelens van angst of ervaar je slapeloosheid? Zou je graag wat steviger in je schoenen willen staan, stress willen loslaten of je zelfbeeld en zelfvertrouwen willen versterken? 

Wil jij ervaren welke krachtige veranderingen jij kan doormaken met behulp van hypnotherapie? Ben jij bereid de verantwoording te nemen voor het oplossen van jouw probleem? Dan gaan we samen aan de slag. Gun het jezelf om jouw innerlijke engel de vleugels te laten uitslaan. Het leven is zoveel mooier als je je vrij voelt!

Ik geef 1 op 1 hypnotherapie zowel live in mijn praktijk sessies als online via videobellen. Beide vormen zijn even effectief. Laten we even overleggen wat voor jou het fijnste werkt!

Hier vind je informatie over mijn werkwijze en tarieven

Scroll naar boven