Van blokkade naar heling en vrijheid

Doorbreek belemmerende patronen,
vergroot je zelfbewustzijn en neem innerlijk je eigen plek in.

De weg naar verandering leidt naar binnen

Merk je dat je steeds maar weer tegen dezelfde patronen blijft aanlopen? Je weet dat het gebeurt maar toch ben je niet in staat het anders te doen. Alsof er een ongrijpbare trekkracht is waardoor je het niet lijkt te kunnen veranderen.

Ben je vooral druk om het andere mensen naar de zin te maken en zet je jezelf op de tweede (of derde, of vierde) plek? Merk je dat je vooral gericht bent op hoe het met de ander gaat en kan je moeilijk prioriteit geven aan je eigen behoeften?

Komen in jouw relaties telkens weer dezelfde thema’s terug? In liefdesrelaties, op je werk, binnen de familie of als ondernemer. Of loop je telkens weer tegen ‘de verkeerde’ aan? De verkeerde partner, de niet-passende baan, de hoofdpijn-gevende klant?

Heb je het gevoel dat je hard moet werken om succesvol te zijn? Ervaar je angst voor schaarste? Vind je het lastig om te zeggen waar je voor staat en te doen wat goed is voor jou? Vooral als je daardoor een ander misschien teleurstelt.

Hoe een systemische opstelling helpt om het jezelf goed te laten gaan

Misschien heb je aan bepaalde thema’s al veel gedaan. In de vorm van therapie, coaching of healings. Maar toch merk je beperkt vooruitgang. 

Dan zou het heel goed kunnen dat het waardevol is om hier eens systemisch naar te kijken. Voor vrijwel alle thema’s kan een opstelling behulpzaam zijn. Ook thema’s die op het eerste gezicht niks te maken hebben met je familie. Bijvoorbeeld werk, geld, ondernemerschap, liefde, angst of zelfbeeld.

Alle ervaringen in je leven zijn een spiegel. In de vorm van herhalende patronen of thema’s laat het leven jou precies zien wat nog zichtbaar gemaakt mag worden. Misschien heb je geprobeerd om jezelf te begrijpen, om verklaringen te zoeken of om met wilskracht verandering te bewerkstelligen. Tijdelijk heeft het misschien wat lucht gegeven. Totdat hetzelfde thema je opnieuw confronteerde met jezelf. 

Een systemische opstellen -ook bekend als familieopstelling- laat jou de herkomst van je belemmerende patroon helder zien. Een opstelling slaat de brug tussen jouw perceptie op de realiteit en de realiteit op zielsniveau. 

Om mee te doen aan een opstelling is geen ervaring nodig. Alleen een open mind en jouw zuivere intentie. 

Lieve Ineke, ik wil je graag nog bedanken voor de prachtige en bijzondere dag. Magisch wat er op zo’n dag allemaal gebeurt. Eury en jij zijn een ijzersterk duo, zo natuurlijk en vanzelf. Ik heb zoveel ruimte gekregen om weer heerlijk vooruit te gaan! Dank je voor alles 💖

Ik was zeer benieuwd of een familieopstelling voor mij iets zou opleveren. Ik voelde me totaal op mijn gemak om mijn vraag te stellen. Voor mij werd alles duidelijk en viel er een last van mijn schouders. Ineke en Eury weten rustig en met de juiste begeleiding alles uit de opstelling te halen.

Familie opstellingen was een bijzondere ervaring waar ik in al mijn kwetsbaarheid mocht zijn en zien wat er in het veld gebeurt. Mooie ontmoetingen en verder in het helende proces. Ineke en Eury zijn vertrouwd om mee te werken dit is voorwaarden voor mij om me open te stellen.

Het was een bijzondere, intensieve familieopstellingen dag. De coaches wisten de juiste vragen te stellen of op de goede manier geschikte representaties erbij te halen. En als vragensteller kwam er bij mij meer boven dan verwacht. Ik ben mij nu heel bewust van bepaalde patronen die spelen in mijn relaties. Zeer verhelderende en helende ervaring!

Op je eigen plek in je familiesysteem ben je het krachtigst

Met je gedachten blijf je in je verhaal ronddraaien. Met systemisch werk doe je een diepzielduik naar de onderstroom. In die onderstroom heeft jouw ziel een les voor je in petto. 

Een opstelling maakt de dynamiek van jouw thema zichtbaar waardoor een innerlijke beweging naar heling in gang gezet kan worden. Je hoeft niet je best te doen en geen rol te spelen. Het enige dat je hoeft te doen is contact maken met je intentie en te ontspannen. Het ‘veld’ doet de rest. 

Geef jezelf toestemming om je te laten raken. Hoe meer ruimte je maakt voor jouw intuïtief weten, hoe meer bevrijding van vastzittende emoties je ervaart. Je hoeft hier niets speciaals voor te kunnen. 

Jouw ziel heeft een les voor je in petto

Hoe werkt een opstelling precies?

De naam ‘familieopstelling’ wordt meest gebruikt voor deze werkvorm. Wij gebruiken liever de term ‘systemische opstelling’ omdat je allerlei verschillende thema’s systemisch kan opstellen.

Hoé een familieopstelling precies werkt, dat kan geen opsteller (begeleider) je uitleggen. Het blijkt alleen keer op keer dát het werkt. Ik kan je ook niet uitleggen hoe de kleur blauw eruit ziet of hoe zoet smaakt. Dat zijn dingen die je zelf ervaren moet hebben. Een familieopstelling is ook een ervaring. Een innerlijke ervaring die een helende beweging van de ziel in gang zet.

Een familieopstelling werkt diep op zielsniveau en kan nog lange tijd daarna effect hebben. Een familieopstelling laat duidelijk zien op welke vlakken jij vastzit in -vaak onbewuste- kindpijn. Op welke gebieden ben jij nog onbewust loyaal aan een patroon uit jouw systeem van herkomst? 

Soms kan het ook zo zijn dat jij onbewust een ‘vacature’ vervult van iemand in jouw familiesysteem. Het voelt dan alsof je het leven leidt van iemand anders. Misschien ervaar je onbestemd verdriet. Een bepaalde, diepe eenzaamheid die je niet goed kan verklaren. Wat ook regelmatig voorkomt is dat je een last draagt die niet bij jou hoort, maar die je onbewust draagt uit liefde en loyaliteit voor jouw familiesysteem. 

Het zichtbaar maken van de dynamiek die de opstelling laat zien brengt al heling op gang. Heel vaak zijn het thema’s die gerelateerd zijn aan oude kindpijnen en overlevingsmechanismen. Daar ben je je meestal helemaal niet bewust van, je merkt alleen de belemmeringen ervan in je dagelijks leven. Een familieopstelling is geen alternatieve geneeswijze en ook geen therapie of een quick-fix voor een probleem.

Podcasts over familieopstellingen

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten over familieopstellingen? Luister dan eens de onderstaande podcasts die ik hierover heb opgenomen.

De invloed van je moeder op je leven

De invloed van je vader op je leven

De dynamiek van je familiesysteem aankijken

Hoe jouw familiesysteem jouw dagelijks leven beïnvloedt

Opstellingendag (groep)

Er is geen onderscheid tussen vraagstellers en representanten op deze dag. Iedereen die wil kan een eigen vraag inbrengen.

Tijdens deze dag zal je verschillende werkvormen van systemische opstellingen ervaren. Overigens maakt het geen verschil voor de helende beweging of je een eigen vraag in brengt of al representant in de opstelling van iemand anders staat. Een opstelling werkt door in elke persoon die eraan deelneemt. 

De systemische opstellingen dagen zijn altijd live op lokatie met een kleine groep vrouwen.

Hi, Ik ben Ineke en begeleid deze dag

Ik ben Ineke van Huuksloot (1977) en tijdens deze Opstellingendag begeleid ik jou op je ‘reis’. 

Zolang ik mij kan herinneren heb ik al een fascinatie voor menselijk gedrag.

Geboren als een gevoelig (enig) kind bij een vader en moeder die niet van elkaar hielden. Het werd niet gezegd en er was ook nooit ruzie. Ik heb alleen altijd geweten dat het zo was. 

Al jong besloot ik mijn gevoeligheid uit te schakelen en ben ik overgegaan op mijn ratio. Dat heeft me geholpen om weg van angst en pijn te blijven en vol voor mijn ambities te gaan.

Van mijn moeder leerde ik onafhankelijk te zijn en om mijn talenten niet te verspillen aan het huishouden. Ze was mijn levende voorbeeld van zelfstandigheid en liet mij zien dat je je nooit met een kluitje in het riet hoefde te laten sturen. 

Van mijn vader kreeg ik het voorbeeld hoe je jezelf geeft wat je nodig hebt. Door te doen wat je graag doet, ook al vindt een ander daar iets van. Ik leerde dat liefde op verschillende niveaus kan bestaan. En dat dat niet altijd ook automatisch betekent dat je in het dagelijks leven goed met elkaar overweg kan of deel uitmaakt van elkaars leven. 

Ik wilde gezien worden door papa dus werkte ik mij een slag in de rondte. Dat gedrag leverde mij 1,5 burn-out op en een zelfdestructief eetpatroon met 20 kilo overgewicht als gevolg.

Mama had veel verdriet en deed er alles aan om dat niet te laten zien. Dus ging ik -onbewust- voor haar ‘zorgen’. Ik puberde niet en leerde stoer blijven kijken. Ook als dat pijn deed.

Mijn eigen doorbraak maakte ik dankzij een traject hypnotherapie. Ik ontdekte de kracht van het onbewuste brein en de belemmeringen van je eigen overtuigingen. Toen ging ik los en wilde er álles over weten. Inmiddels heb ik al veel gedaan aan mijn eigen innerlijk werk en dat doe ik nog steeds.  

Ik ben inmiddels gediplomeerd Hypnotherapie Masterpractitioner, gecertificeerd in Emotional Freedom Techniques, Master OERsterk coach en Systemisch opsteller.

Programma Systemische Opstellingendag (live)

 • Inloop vanaf 09.30 uur.
 • We starten om 10.00 uur en gaan door tot uiterlijk 16.30 uur.
 • Bij binnenkomst staat er koffie of thee en iets lekkers voor je klaar. Je kan kennismaken met de anderen of rustig een plekje zoeken voor jezelf. Doe waar jij zelf de meeste behoefte aan hebt. We doen vandaag niks ‘omdat het zo hoort’.
 • We starten de dag met een meditatie om heerlijk aan te komen bij jezelf en op de plek waar je bent.
 • We beginnen met de opstelingen. Wie zich geroepen voelt mag (hoeft niet) een eigen vraag inbrengen. Ben je geen vraagsteller dan kan je als representant gevraagd worden in de opstelling van een ander.
 • Tussendoor is er 45 minuten lunchpauze. De (vegetarische) lunch is inbegrepen met salade en brood. Mocht je andere wensen hebben dan kan je ook zelf iets meebrengen. Er is een fornuis voor het geval je zelf iets wilt opwarmen (in een pan, geen oven/ magnetron).
 • In de middag gaan we verder met opstellingen.
 • Uiterlijk 16.30 uur sluiten we af en ga je verwonderd naar huis met een inspirerende, helende ervaring rijker.

Ik dank jou en voor de fantastische, kundige begeleiding. Een echte vakvrouw ben je. Ik voelde me heel veilig en op m’n gemak. Dank je wel voor deze heel bijzondere dag!

Minouc

Gun jezelf een diepzielduik naar de onderstroom

Praktische informatie

 • Deze dag vindt plaats op een lokatie in Zwaanshoek (vlakbij Hoofddorp). De routebeschrijving ontvang je na aanmelding.
 • De opstellingen worden begeleid door Ineke van Huuksloot.
 • De investering in jezelf is 197 euro.
 • Het minimale aantal deelnemers is 5 personen, maximaal 7 personen. Bij minder dan 5 personen wordt (in overleg) doorgeschoven naar een andere datum.

Goed om te weten

 • Neem pantoffels of dikke sokken mee om te dragen tijdens de opstellingen.
 • Draag kleding in laagjes. Wanneer je met energiewerk bezig bent kan je het koud of juist warm krijgen. Je kan eventueel ook een dekentje meenemen.
 • Koffie, thee, water, snacks en een salade & brood lunch wordt verzorgd. Mocht dit jou niet passen dan kan je ook zelf iets meebrengen. Er is eventueel ook een mogelijkheid om iets (in een pan, geen oven/ magnetron) op te warmen.
 • Zorg dat je in de avond en misschien zelfs de dag daarna ontspanning inplant voor jezelf. Op die manier geef je jezelf de ruimte om alles goed te laten inwerken. 

Vraag & Antwoord

Een opstelling kan je doen voor nagenoeg elk thema waar je naar wilt kijken. In opstellingen kan je bijvoorbeeld kijken naar thema’s rondom liefdesrelaties (of het ontbreken daarvan), hardnekkige patronen bij jezelf, werk, ondernemen of geld.

Je hebt er geen speciale kennis of vaardigheden voor nodig. Iedereen kan het. Als je niet het vertrouwen hebt dat jij dit ook kan, vertrouw dan op ons als begeleiders. Het enige dat je hoeft te doen is te komen met een open mind en de bereidheid om je te laten raken door wat ‘het veld’ je laat zien.

Nee hoor. Een familieopstelling is een individueel proces. Tijdens een opstelling worden representanten gevraagd voor personen of thema’s. Zowel levende als overleden personen kunnen ingebracht worden in de opstelling. Mocht je willen komen met een familielid dan mag dat uiteraard. Het is wel belangrijk dat je beiden komt om je thema’s aan te kijken.

 

Stap niet in de valkuil dat emoties nodig zijn om bij je gevoel te komen. Emoties zijn, net als gedachten, een product van je mind. Gevoel begint bij een fysieke waarneming: ‘ik voel mijn schouders’ of ‘het lijkt alsof mijn keel dicht gaat’.

Het lichaam vertelt je precies wat je voelt. Wees gewoon bereid om met aandacht in je lichaam te zijn en waar te nemen wat er gebeurt. De informatie komt zelf tot jou op jouw plek in de opstelling. Zowel als vraagsteller maar ook als representant.

Nee. Een opstelling heeft zelfs geen woorden nodig. Soms kan het passend zijn om een zin of een woord te zeggen. Een familieopstelling is een heel zuivere representatie van ‘wat er is’. Het veld van informatie en energie doet het werk.

Aan het begin van een opstelling zal de begeleider een paar korte vragen stellen om wat context te krijgen bij de vraag die ingebracht wordt. 

Wij mensen zitten vast in onze eigen verhalen. Tijdens een opstelling stappen we juist uit het verhaal en ga je aankijken wat zich toont in het veld. 

Tijdens de opstellingendag zullen wij als begeleiders je zelfs vragen om een opstelling niet na te bespreken. Je mag het proces, het proces laten en je mag het proces eren door het niet te willen analyseren of proberen uit te leggen aan anderen.

Representanten worden uitgenodigd in de opstelling van een vraagsteller en vertegenwoordigen een persoon of een thema. Bijvoorbeeld ‘wil jij mijn moeder zijn’ of ‘wil jij het thema geld zijn’. 

Als representant in het veld (de opstelling) van de ander neem je altijd ook jezelf en je eigen thema’s mee. Wanneer je geraakt wordt in een opstelling dan is er altijd iets wat jouw eigen thema raakt. 

Als representant ben je dienend in de opstelling van de ander. Je wordt niet ‘overgenomen’ door iets of iemand. Je bent er helemaal bij als jezelf terwijl je tegelijkertijd wel van alles kan voelen. Je speelt geen rol, het is geen theater of toneelstuk. De opstelling gaat aan de slag met iedereen in het veld maar je hoeft niet zelf ‘je best’ te doen. 

Een familieopstelling is een proces waarin je een innerlijke, helende beweging op zielsniveau in gang zet. Een familieopstelling kan worden ingezet voor nagenoeg alle thema’s waar je tegenaan loopt in je leven.

Een familieopstelling is geen therapie of alternatieve geneeswijze en ook geen quick fix bij problemen. Heb je een specifiek probleem die een urgente oplossing vraagt overleg dan eerst met ons of een opstelling daarvoor (op dit moment) het meest geschikt is voor jou. 

Tijdens een familieopstelling zet je een innerlijke, helende beweging in gang op zielsniveau. Het is een proces dat zich niet laat afdwingen. Gras gaat ook niet harder groeien als je eraan trekt.

Een opstelling werkt op diep niveau en kan een grote transformerende werking hebben. Voor sommige mensen is dit direct voelbaar. Andere mensen ervaren na verloop van tijd een verandering. Dit is voor iedereen persoonlijk en laat zich lastig voorspellen.

Een opstelling werkt in de onderstroom nog lange tijd door. Hierdoor kan je zelfs maanden later nog effecten ondervinden van de opstelling. 

Heb je het antwoord op jouw vraag niet kunnen vinden of wil je even overleggen?

Plan dan een belafspraak zodat we elkaar even kunnen spreken. 

Ik heb de familieopstelling als heel bijzonder ervaren. De begeleiding van Ineke is heel fijn; ze is helder en scherp.

Dit was voor mij de eerste keer met representanten en ik vond het magisch hoe dat werkt. Het bracht me perpectief en vertrouwen. Ik kijk uit naar wat er de komende weken nog verder uit voort komt!

Wanda

Scroll naar boven