Als je denkt aan afvallen, denk je al snel aan diëten. Maar wist je dat afvallen zonder dieet ook mogelijk is? En dat dit zelfs veel gezonder is voor je lichaam en geest? Afvallen zonder dieet draait namelijk om het creëren van een gezonde relatie met eten. En daarbij speelt zelfliefde een grote rol.
Wat is afvallen zonder dieet?
Afvallen zonder dieet is niet zozeer een methode, maar eerder een manier van denken over voeding. Het gaat erom dat je je lichaam voedt met gezonde, voedzame producten en dat je luistert naar je lichaam. Je eet wanneer je honger hebt en stopt met eten wanneer je vol zit. Het gaat dus niet om het tellen van calorieën of het uitsluiten van bepaalde voedingsstoffen.
Het belang van zelfliefde
Jouw relatie met eten is een reflectie van de relatie die je hebt met jezelf. Als je streng voor jezelf bent of en een negatief zelfbeeld hebt, dan heb je vaker de neiging om te veel te eten of ongezonde voedingskeuzes te maken als je gestrest bent of je verdrietig voelt. Als je jezelf niet waardeert, kan eten een manier worden om jezelf te troosten of te belonen. Met als gevolg dat je aankomt of problemen hebt met afvallen.
Wanneer je echter van jezelf houdt en een positieve relatie met je lichaam hebt, dan ben je meer geneigd om gezonde keuzes te maken. Je zult jezelf niet straffen of uitputten door te veel te sporten of door streng te diëten. In plaats daarvan luister je naar je lichaam is het makkelijker om keuzes te maken die bijdragen aan je gezondheid en welzijn op lange termijn. Als je van jezelf houdt, gun je jezelf gezonde voeding. Je wilt jezelf dan zowel fysiek als mentaal en emotioneel met gezonde voeding verzorgen.
Zelfliefde zorgt er ook voor dat je jezelf niet vergelijkt met anderen. Je bent uniek en hebt een uniek lichaam. Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met anderen en te streven naar een ideaalbeeld dat misschien niet bij jou past. Door van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent, ontstaat er ruimte voor groei en ontwikkeling.
Wat is belangrijk als je wilt afvallen zonder dieet?
1. Luister naar je lichaam
Eet alleen wanneer je echt fysieke honger hebt (dat is niet hetzelfde als lekkere trek!) en stop met eten wanneer je voldoende hebt. Leer jezelf aan om te luisteren naar je lichaam en signalen van honger en verzadiging te herkennen.
2. Kies voor gezonde voeding
Kies voor voeding die je lichaam voedt en energie geeft. Denk aan groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten. Beperk bewerkte voeding en suiker. Het meeste dat in een fabriek is gemaakt en kant-en-klaar in een verpakking zit is bewerkte voeding. Zoals koek, snoep, chips, toetjes en frisdrank.
3. Beweeg regelmatig
Beweeg regelmatig om je lichaam gezond en fit te houden. Dit hoeft niet per se intensief te zijn, een dagelijkse wandeling kan al veel doen. Kies vooral iets waar je blij van wordt en graag doet. Dan voelt het ook niet als ‘moeten’ of ‘volhouden’.
Ik word bijvoorbeeld zelf heel blij van salsa dansen. Daarom voelt mijn wekelijkse uurtje Zumba als me-time waarin ik iets leuks voor mezelf doe. Waar word jij blij van?
4. Zorg voor duurzame ontspanning
Zorg voor ontspanning en voldoende slaap. Stress en vermoeidheid kunnen leiden tot overeten en gewichtstoename. Vaak denken we wel dat we dingen doen waarvan we ontspannen, zoals op de bank hangen en Netflixen. Maar voor je zenuwstelsel is dat helemaal niet ontspannen doordat je veel prikkels te verwerken krijgt. Bovendien maakt ons onbewuste brein geen onderscheid tussen wat echt is en wat niet, waardoor je fysiek juist stress toevoegt.
Zowel meditatie als hypnose kan helpen om duurzaam te ontspannen. Met meditatie richt je je aandacht heel bewust op het hier en nu, zonder oordeel over wat er in je gedachten of omgeving gebeurt. Door te mediteren kun je je bewust worden van je ademhaling en je lichaam, wat kan helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Langdurige beoefening van meditatie kan zelfs fysieke veranderingen in je hersenen veroorzaken die je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en meer ontspannen te blijven in het dagelijks leven.
Hypnose gaat nog iets dieper dan meditatie. Hierdoor ontspant je geest en kan je je gedachten focussen op positieve verbeelding. Hypnose kan helpen om spanning en angst te verminderen, waardoor je je meer ontspannen voelt. Ook ondersteunt hypnose om negatieve denkpatronen en gedrag te veranderen.
Wil je zelf ervaren hoe een geleide hypnose voelt? Hieronder kan je hem gratis uitproberen.
Op de eetRUST podcast vind je nog meer gratis geleide hypnoses.
Wat je mag onthouden
Afvallen zonder dieet draait om het creëren van een ontspannen relatie met eten. Zelfliefde speelt hierbij een belangrijke rol. Door van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen, ontstaat er ruimte voor een gezonde levensstijl en een gezond gewicht.
Je bent een vrouw van vlees en bloed; met behoeften, verlangens, emoties en gedachten. En die laat je links liggen als je jezelf keer op keer op een streng dieet zet. Sterker nog, je stopt je behoeften emoties met al je wilskracht weg want je moet het volhouden. Keer op keer op dieet blijven gaan zorgt ervoor dat je telkens weer in die neerwaartse spiraal komt van proberen, volhouden, mislukking en frustratie. In negatieve energie maak je geen positieve veranderingen. Hierdoor houd je juist je oude eetpatronen in stand.
Telkens weer die frustratie en dat gevoel van mislukking helpen je op geen enkele manier verder. Daarom bewijs je jezelf een grote dienst wanneer je je focus verlegt van je focus op eten naar de focus op de relatie die je hebt met jezelf.
Meer weten over afvallen zonder dieet?
Ontdek tijdens mijn gratis (online) masterclass hoe je de controle (terug) neemt over je eetgedrag en gewicht, zónder dieet. Mét een eigentijdse kijk op eten. En een aanpak die niet voelt als ‘moeten’ of volhouden.
Meld je hier aan om gratis jouw plek in de masterclass te reserveren.